Manaki Brothers

Питер Бижу
Добитник на Златна камера 300
за животен опус
Шеjмус Мекгарви
Добитник на Специјална Златна камера 300
за особен придонес во светската
филмска уметност
Џевахир Шахин и Куршат Уресин
Добитници на Златна камера 300 за кинематограферска работа
во долгометражен игран филм
Previous slide
Next slide

Најстариот фестивал на филмска камера во светот

ПРЕТХОДНИ ЛАУРЕАТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

браќата манаки и камерата 300

Според сеќавањата на Милтон Манаки, во 1905 година брат му Јанаки отпатувал во Англија каде купил камера од марката „Биоскоп” од продавницата на производителот „Чарлс Урбан трејдинг компани” во лондонската улица Руперт, број 48. Камерата имала сериски број 300. Со оваа камера браќата Манаки го снимиле првиот филм во југоисточна Европа, со нивната 114-годишна баба Деспина во главната улога. Затоа фестивалот на филмската камера го носи името на браќата Манаки, а фестивалските награди го носат името „Камера 300″.

Милтон манаки
Јанаки Манаки

партнери

Scroll to Top