Manaki Brothers

ЛЕНА И ВЛАДИМИР

MK, RS | 95'
29.9.2023 | 20:00 | ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА
Режисер: Игор Алексов | Актери: Тони Наумовски, Сара Климоска, Дениз Абдула

Приказна за двајца избегани од општеството. Тој ја изгубил љубовта и се самоосудува на самотија. Таа, од домот за сираци, силувана, малтретирана, никогаш не почуствувала љубов. Кога ќе им се вкрстат патиштата, животите им се свртуваат наопаку.

КИНЕМАТОГРАФЕР: ДУШАН КАРДАЛЕВСКИ

Душан Кардалевски, роден во 1980 година, е истакнат македонски кинематографер познат по работата на играни филмови, меѓу кои и „ЕЈ“ (2018), „РУГАЊЕ СО ХРИСТОС“ (2018), „КОМА“ (2022), „ОПЕРАЦИЈА КЕРБЕР“ (2022 година) и „ЛЕНА И ВЛАДИМИР“ (2023). Како кинематографер потпишува и многубројни наградувани кратки филмови, документарни проекти и широк опсег на ТВ реклами, со кои се стекнал со признание за наративниот аспект, како и визуелната моќ во својата работа. Кардалевски, кој ја извршува функцијата Потпретседател на Македонското друштво на кинематографери, игра активна улога во промовирањето и негувањето на талентите во подем во оваа област.

Scroll to Top