Manaki Brothers

вести

Моќните жени на Манаки: Кристина Новак

МОЌНИТЕ ЖЕНИ НА „МАНАКИ“ „Моќните жени на ‘Манаки’“ е серијал во којшто ќе бидат претставени учеснички од изданијата на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ кои дале особен придонес кон филмската индустрија. Тие, со својата посветена, пожртвувана и иновативна ангажираност, се носителки на позитивните промени на глобално ниво во филмот и во телевизијата и […]

Моќните жени на Манаки: Кристина Новак Read More »

ЖИВОТЕН ОПУС

БРУНО ДЕЛБОНЕЛ ДОБИТНИК НА ЗЛАТНА КАМЕРА 300 ЗА ЖИВОТЕН ОПУС НА 45. ИФФК „БРАЌА МАНАКИ“ Бруно Делбонел е најновиот член во Клубот на великаните на „Браќа Манаки“. Изодувајќи го патот од лауреат на „Специјалната Златна Камера 300 за особен придонес во светската филмска уметност“ што фестивалот „Браќа Манаки“ му ја додели во 2011 година, по

ЖИВОТЕН ОПУС Read More »

Филмовите од манаки растурија

ФИЛМОВИТЕ ОД МАНАКИ 44 „РАСТУРИЈА“ ВО СЕЗОНАТА НА НАГРАДИТЕ Неколку филмови што беа селектирани во Официјалната селекција „Камера 300“ на 44-тото издание на Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ подоцна, за време на т.н. „сезона на награди“, освоија бројни највисоки годишни филмски награди и се етаблираа на врвот на листата на најуспешни филмови на

Филмовите од манаки растурија Read More »

ФИЛМСКИОТ ФЕСТИВАЛ „БРАЌА МАНАКИ“ ЈА ОДБЕЛЕЖУВА СВОЈАТА 45-ГОДИШНИНА

СЛАВЕЊЕ НА КИНЕМАТОГРАФЕРСКАТА БРИЛИЈАНТНОСТ: ФИЛМСКИОТ ФЕСТИВАЛ „БРАЌА МАНАКИ“ ЈА ОДБЕЛЕЖУВА СВОЈАТА 45-ГОДИШНИНА КАКО ФЕСТИВАЛ НА МАЈСТОРИТЕ НА КИНЕМАТОГРАФИЈАТА Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“, првиот и најстар фестивал во светот посветен на креативноста на кинематограферите, го најавува своето јубилејно 45-то издание што ќе се одржи во Битола, С. Македонија, од 21 до 27 септември

ФИЛМСКИОТ ФЕСТИВАЛ „БРАЌА МАНАКИ“ ЈА ОДБЕЛЕЖУВА СВОЈАТА 45-ГОДИШНИНА Read More »

НАГРАДИ 2023

Награди 2023 Златна камера 300 за кинематограферска работа во долгометражен игран филмЏЕВАХИР ШАХИН и КУРШАТ УРЕСИНза „За сувите треви“ Сребрена камера 300 за кинематограферска работа во долгометражен игран филмЧЕНГМА ЖИЈУАНза „Само реката си тече“ Бронзена камера 300 за кинематограферска работа во долгометражен игран филмПАОЛО КАРНЕРАза „Носталгија“ Посебно признание за кинематограферска работа во Официјалната програма „Камера

НАГРАДИ 2023 Read More »

ПОСЕБЕН ПРИДОНЕС

ШЕЈМУС МЕКГАРВИ /SEAMUS MCGARVEY ЛАУРЕАТ НА СПЕЦИЈАЛНАТА ЗЛАТНА КАМЕРА 300 ЗА ПОСЕБЕН ПРИДОНЕСВО ФИЛМСКАТА УМЕТНОСТ НА 44. ИЗДАНИЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ФЕСТИВАЛ НА ФИЛМСКА КАМЕРА „БРАЌА МАНАКИ“ Тешко би било да се направи список со најдобрите британски филмови последниве дваесетина години, а на тој список да нема барем три филмови кои визуелно ги обликувал Шеjмус Мекгарви.

ПОСЕБЕН ПРИДОНЕС Read More »

ЖИВОТЕН ОПУС

ПИТЕР БИЖУ /PETER BIZIOU ЛАУРЕАТ НА ЗЛАТНА КАМЕРА 300 ЗА ЖИВОТЕН ОПУСНА 44. ИЗДАНИЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ФЕСТИВАЛ НА ФИЛМСКА КАМЕРА „БРАЌА МАНАКИ“: Питер Бижу е роден на 8 август 1944 година во Бангор/Bangor, Кернарвошир/Caernarvoshire, во Велс/Wells, Обединето Кралство /UK. Во градењето на неговата личност и, пред се’, како иден професионалец кинематографер, клучна улога има неговиот

ЖИВОТЕН ОПУС Read More »

ГОЛЕМА ЅВЕЗДА

ЛАБИНА МИТЕВСКА „ГОЛЕМА ЅВЕЗДА НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ” Друштвото на филмските работници на Македонија (ДФРМ), наградата „Голема ѕвезда на македонскиот филм” со која оддава признание за исклучителен придонес во македонската кинематографија, годинава ѝ ја доделува на актерката и продуцентка Лабина Митевска. Од малечката Замира, дебитантската филмска улога со која го маѓепса големото платно во филмот „Пред

ГОЛЕМА ЅВЕЗДА Read More »

КИНОПРИКАЖУВАЧИТЕ ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ

КИНОПРИКАЖУВАЧИТЕ ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА ВМРЕЖУВАЊЕ: ДА ЈА ВРАТИМЕ ПУБЛИКАТА И ДА СОЗДАВАМЕ И ЕДУЦИРАМЕ НОВА Под медијаторство и иницијатива на Форумот за разумни политики во рамките на фестивалот „Браќа Манаки“ се потпиша меморандум меѓу седум киноприкажувачи во Македонија: Кинотека на Северна Македонија, Синема паркинг кино-Битола, 3Д Кино Битола, Центар за култура-Битола, Киноверзум Свети Николе, кино

КИНОПРИКАЖУВАЧИТЕ ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ Read More »

Scroll to Top