Manaki Brothers

НАГРАДИ 2023

Награди 2023 Златна камера 300 за кинематограферска работа во долгометражен игран филмЏЕВАХИР ШАХИН и КУРШАТ УРЕСИНза „За сувите треви“ Сребрена камера 300 за кинематограферска работа во долгометражен игран филмЧЕНГМА ЖИЈУАНза „Само реката си тече“ Бронзена камера 300 за кинематограферска работа во долгометражен игран филмПАОЛО КАРНЕРАза „Носталгија“ Посебно признание за кинематограферска работа во Официјалната програма „Камера […]

ПОСЕБЕН ПРИДОНЕС

ПОСЕБЕН ПРИДОНЕС

ШЕЈМУС МЕКГАРВИ /SEAMUS MCGARVEY ЛАУРЕАТ НА СПЕЦИЈАЛНАТА ЗЛАТНА КАМЕРА 300 ЗА ПОСЕБЕН ПРИДОНЕСВО ФИЛМСКАТА УМЕТНОСТ НА 44. ИЗДАНИЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ФЕСТИВАЛ НА ФИЛМСКА КАМЕРА „БРАЌА МАНАКИ“ Тешко би било да се направи список со најдобрите британски филмови последниве дваесетина години, а на тој список да нема барем три филмови кои визуелно ги обликувал Шеjмус Мекгарви. […]

ЖИВОТЕН ОПУС

ЖИВОТЕН ОПУС

ПИТЕР БИЖУ /PETER BIZIOU ЛАУРЕАТ НА ЗЛАТНА КАМЕРА 300 ЗА ЖИВОТЕН ОПУСНА 44. ИЗДАНИЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ФЕСТИВАЛ НА ФИЛМСКА КАМЕРА „БРАЌА МАНАКИ“: Питер Бижу е роден на 8 август 1944 година во Бангор/Bangor, Кернарвошир/Caernarvoshire, во Велс/Wells, Обединето Кралство /UK. Во градењето на неговата личност и, пред се’, како иден професионалец кинематографер, клучна улога има неговиот […]

ГОЛЕМА ЅВЕЗДА

ГОЛЕМА ЅВЕЗДА

ЛАБИНА МИТЕВСКА „ГОЛЕМА ЅВЕЗДА НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ” Друштвото на филмските работници на Македонија (ДФРМ), наградата „Голема ѕвезда на македонскиот филм” со која оддава признание за исклучителен придонес во македонската кинематографија, годинава ѝ ја доделува на актерката и продуцентка Лабина Митевска. Од малечката Замира, дебитантската филмска улога со која го маѓепса големото платно во филмот „Пред […]

Scroll to Top