Manaki Brothers

ХИМЕРА

IT, FR, CH | 130'
27.9.2023 | 21:15 | ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА
Режисер: Аличе Рорвахер | Актери: Џош О’Конор, Керол Дуарте, Винченцо Немолато

За бандата „томбароли“, крадци (диви копачи) на артефакти од древни гробници и археолошки чудесии, Химера претставува спас од работа и сон за лесно збогатување. За Артур, Химера е жената што ја загубил, Бенјамина. Во авантуристичкото патешествие меѓу живите и мртвите, меѓу шумите и градовите, меѓу прославите и самувањето, се ткаат испреплетените судбини на овие ликови, сите во потрага по Химера.

 
КИНЕМАТОГРАФЕР: ЕЛЕН ЛУВАР

Елен Лувар е француска кинематограферка, членка на Француската асоцијација на кинематографери (ФАК/AFC). Соработувала со многу француски и меѓународно познати режисери, од калибарот на Вим Вендерс, Агнес Варда, Клер Дени, Кристоф Оноре, Жак Доијон, Николас Клоц, Сандрин Вејсет, Марк Реша, Алис Рорвахер, и Леос Каракс. Добитничка е на Наградата „Роби Милер“ на Филмскиот фестивал во Ротердам, како и Сребрената мечка на Берлиналето за исклучителен уметнички придонес.

Scroll to Top