Manaki Brothers

Селекторите на Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ ја објавија програмата на овогодишното 44. фестивалско издание.

Селекторот на програмата Камера 300 за долгометражни играни филмови, Слаѓан Пенев, ја најави исклучително богатата и атрактивна селекција. Освен претходно објавените македонски филмови на отворање и затворање на фестивалот, „Домаќинство за почетници“ и „Лена и Владимир“, од филмовите што ги најави Пенев ќе ги издвоиме пролетерската трагикомедија на Аки Каурисмаки, ПАДНАТИТЕ ЛИСЈА / FALLEN LEAVES, во тандем  со неговиот редовен кинематограферски соработник Тимо Салминен, кој ќе биде гостин на фестивалот, мистичното трагање по недофатливото во фотографијата и музиката на Вим Вендерс, СОВРШЕНИ ДЕНОВИ / PERFECT DAYS, во соработка со директорот на фотографијата Франц Лустиг, кој, исто така, ќе биде присутен во Битола, медитативната чеховско-ромеровска драма нa Нури Билге Џејлан, ЗА СУВИТЕ ТРЕВИ / ABOUT DRY GRASSES, во прва соработка со два кинематографери, Џеваир Сахин и Курсат Уресин, кои во тандем ќе се појават и на проекцијата во Битола, Хичкоковскиот трилер АНАТОМИЈА НА ЕДНО ПАЃАЊЕ / ANATOMY OF A FALL, кој ја доби Златната палма на последниот Кански фестивал, дело на режисерката Жустин Трие и кинематограферот Симон Буфил, како и богатата симфонија на ѕвезди и стил на Вес Андерсон, АСТЕРОИД СИТИ / ASTEROID CITY, со најчестиот негов соработник, искусниот кинематографер Роберт Д. Јеоман.

Селекторите на програмите за кратка, документарна и студентска програма, Марија Апчевска, Кумјана Новакова и Ѓорѓи Пулевски, ги објавија селекциите во своите програми, каде што, исто така, има атрактивни наслови, како документарниот филм ЧОВЕК ВО ЦРНО / MAN IN BLACK на Ванг Бинг, чија кинематограферка, Каролин Шампетие, позната по соработките со Лео Каракс (HOLY MOTORS), исто така ќе биде гостин на фестивалот.

Scroll to Top